Η διαδικασία σε 3 βήματα


Τρίψιμο και γυάλισμα ξύλινου πατώματος

1. Πρώτο χέρι τρίψιμο

Ξεκινάμε το πρώτο χέρι για το τρίψιμο του πατώματος με χοντρό γυαλόχαρτο ούτως ώστε να φύγουν εύκολα οι ατέλειες του παλιού ξύλινου πατώματος. Οι ατέλειες αυτές μπορεί να είναι

  • χαρακιές,
  • γδαρσίματα,
  • χτυπήματα από τακούνια που δημιουργούν βαθουλώματα,
  • μαυρίσματα από υγρασία και φουσκώματα / σκασίματα
  • καμένα σημεία από τσιγάρα
  • παλιό βερνίκι

Η διαδικασία του τριψίματος γίνεται με ειδική μηχανή (παρκετέζα) η οποία έχει ειδικό απορροφητήρα για τη σκόνη και διαρκεί περίπου μισή ώρα ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου. Ενδεχομένως σε περιπτώσεις μεγάλης φθοράς του δαπέδου να χρειαστεί και δεύτερο πέρασμα.

τρίψιμο ξύλινου πατώματος Επισκευή και συντήρηση ξύλινου πατώματος viber image7 300x137

2. Δεύτερο χέρι τρίψιμο

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στις γωνίες όπου με το χέρι και ειδικό σκαρπέλο ξεφλουδίζουμε το παλιό βερνίκι ώστε να γίνει όλο το δάπεδο ομοιόμορφο και στο τελευταίο πέρασμα με ψιλό γυαλόχαρτο τρίβουμε το πάτωμα ώστε να γίνει πιο λείο και να προετοιμαστεί για το γυάλισμα.

τρίψιμο ξύλινου πατώματος Επισκευή και συντήρηση ξύλινου πατώματος viber image4 1 300x188

3. Πρώτο χέρι γυάλισμα

Στην προεργασία ασταρώνουμε το δάπεδο με ειδικό αστάρι και αφού στεγνώσει του περνάμε το πρώτο χέρι από βερνίκι δύο συστατικών και το αφήνουμε να στεγνώσει για μια ημέρα.

Στη συνέχεια εφόσον έχει στεγνώσει το δάπεδο τρίβουμε ξανά το δάπεδο με ειδική γυαλοχαρτιέρα ώστε να λειανθεί. Μετά στοκάρουμε τα διάκενα μεταξύ των ξύλων ή τις τυχόν τρύπες του ξύλου από τη φθορά.

Για το γυάλισμα χρησιμοποιούμε πάντα προϊόντα της ER LAC με τις υψηλότερες προδιαγραφές για βέλτιστο αποτέλεσμα.

 

prwto xeri gyalisma xilinou patomatos τρίψιμο ξύλινου πατώματος Επισκευή και συντήρηση ξύλινου πατώματος prwto xeri gyalisma xilinou patomatos 300x225

4. Δεύτερο χέρι γυάλισμα

Πλέον το δάπεδο είναι έτοιμο για το τελευταίο χέρι γυαλίσματος και πάλι με βερνίκι δύο συστατικών.

Στο 95% των περιπτώσεων την επόμενη μέρα το πάτωμα είναι έτοιμο για χρήση και αντέχει για πολλά χρόνια.

deutero xeri gualisma τρίψιμο ξύλινου πατώματος Επισκευή και συντήρηση ξύλινου πατώματος 2xeri gualisma 300x225

Πατώματα που τρίζουν

Σε περιπτώσεις που το πάτωμα τρίζει ενώ δεν έχει σημαντικές φθορές δε χρειάζεται να το τρίψουμε, αλλά αντιθέτως μπορούμε με ειδικό υλικό να σταματήσουμε το πρόβλημα πριν επιδεινωθεί.

Μπαλώματα

Κάποιες φορές που φουσκώνει το ξύλο υπερβολικά όπου το τρίψιμο δεν είναι πλέον επιλογή, τότε ξηλώνουμε το προβληματικό κομμάτι και το αντικαθιστούμε με νέο ξύλο, ίδιο με το παλιό ώστε να είναι ομοιόμορφο το πάτωμα.